Wednesday, August 12, 2009

Pegaga tu kelat...

Assalamualaikum

Hari ni mmg rezeki ak, diorang assign ak ke bahagian masak. Buat ayak kordial n RTD. Hari ni buat RTD je. RTD ni bole minum trus cam air Ribena. Ak tgk arrr, cara diorang buat air tu. Bau puree jambu batu amat tungik menusuk hidung. Best, tgk proses dari dia adun sampai dia masak.

Tgh2 tgk air dimasak..."Sham, sham," Sham panggil ak ke bilik QC sambil melambai-lambai. Apahal? Ak trus berlari ke langit...err...ke bilik QC. Ak tutup pintu belakang ak n Sham jemput ak duduk. Dia trus tanya, " Sepanjang Sham praktikal kat sini, apa Sham nampak boleh perbaharui operasi kat kilang ni?"

Ak habaq trus pasal ammonia, heat exchanger, impeller.....snang cakap, mmg cite pasal chemical engineering la. Dia pun tekun mendengar dan memberikan respons. Lps tu QC yg lain join sekaki dgr ak jd penglipur lara n diorang pun bg pendapat sendiri.

Abis cerita, ak keluar check balik adunan tu. Shahril (QC) tanya dextrose monohydrate ape? Ak jawab glucose. Lps tu, dia nk rasa sodium bicarbonate, errrkkk? Baru ak prasan, diorang xde MSDS....xlama ade mati katak. Ak trus ckp dgn Sham...dia suruh ak terangkn natang tu.

Lps tu, Shahril ajar ak cara nk check pegaga n buat ujian Brix. Tp ujian Brix dia buat xtepat. Spec alat 20 darjah Celcius, dia test RTD waktu suhu dia 50 darjah Celcius...mmg lari arr. Time suhu air 90 darjah, diorang dh kalut sbb Brix dpt 14% bkn 10%. Tambah lg air...kalo dia tunggu air sejuk, dpt lg rendah.

Yg ajar ak masak, Jan. Lupa lak, pegaga bole buat ulam. Cara nk check, ukur dia punya daun n rasainya.

Kelatnya....Sham tgh mkn nasi, ak pun bg dia

Mutiara kata:
Masalah bukan tanda tanya

More to come...

No comments:

Post a Comment

Lagu